دانشگاه خاتم النبیین

چهارشنبه په ۱۵/۴/۱۴۰۱ ش نیټه د خاتم النبیین پوهنتون د اقتصاد پوهنځی د غزنی څانګی له خوا د دغه پوهنتون د کنفرانسونو په تالار کی د پوهنتون رئیس ښاغلی ډاکټر حبیبی او د مرستیالانو په حضور کی غونډه وشوه. د پوهنتون استادانو مدقق، دګتر کریمي او ښاغلی پویا، د اقتصاد پوهنځي رئیس ښاغلي فهیمي، د پوهنتون د څېړنیزې کمېټې رئیس ډاکټر هاشمي، د اقتصاد پوهنځي استادانو، یحیی حبیبي د یونایټیډ بانک مدیر او د دغو موضوعاتو سره د علاقې وړ محصلینو په ځانګړې توګه د اقتصاد پوهنځي د محصلینو په حضور کې غونډه وشوه.

یاده غونډه د نوراحمد اعتمادي په مدیریت او د اقتصاد پوهنځي د محصلینو له خوا د ښاغلي فطرت له خوا د کلام الله مجید د مبارکو آیاتونو په تلاوت سره پیل شوه او د ښاغلي فهیمي له خوا د غونډې ګډونوالو ته په ښه راغلاست او د هغه له خوا د خبرو په دوام یې دوام وکړ. بیا د علمي سیمینار تنظیموونکي ډاکټر هاشمي د دې پوښتنې په ځواب ورکولو سره خبرې پیل کړې چې ولې په افغانستان کې یو شمېر خصوصي بانکونه د ۱۴۰۰ کال په بحران کې خپلو مشتریانو او زیرمو ته ځواب نه شي ویلی او ولی له ماتی سره مخ شول. هغه دغه راز د بانکدارۍ د درېیو اصولو (د مایعاتو اصول، د ګټې اصول او د خوندیتوب اصول) نه مراعات کول د بانکونو دماتی خوړلو یو له عاملونو څخه ګڼی، او د مایعاتو نشتوالی او په بانکونو کې د باور له لاسه ورکول. د نظام بدلون او د پانګې د کافي تناسب نه مراعات کول او داسی نور لاملونه دي چې د ځینو خصوصي بانکونو د ماتی خوړلو لاملونه شوي دي. ورپسې يحيى حبيبي خپل مطلب وړاندې کړ او د مايعاتو ستونزه، د بانکونو دضرر لیدلو او په تېره يوه لسيزه کې په بانکي سيستم کې د الکترونيکي بانکدارۍ نشتوالى په دې برخه کې مهم عوامل وګڼل شول. دریم وړاندې کوونکی استاد کریمي و، چې په ۱۴۰۰ کال کې د حکومت له نسکوریدو وروسته یې په افغانستان کې د بانکي بحران پایلو ته پاملرنه وکړه او په دې اړه یې خپل مطالب وړاندې کړ.

د دې علمي غونډې په پای کې د خاتم النبیین پوهنتون د غزني څانګې د اسلامي ثقافت څانګې مشر مولوي قریشي په دعا سره غونډه پای ته ورسېده.